1 maart 2012: Baggeren onder toeziend oog flamingo's begonnen

Deze hele mooie foto's zijn gemaakt door Leendert Noordzij die laat zien dat het baggeren onder toeziend oog van een groep flamingo's is begonnen.

De heer J. Treep van www.flamingosinnederland.info geeft ons meer duidelijkheid over de flamingo's in Battenoord en heeft het volgende geschreven:

Er komen in Nederlandse wateren 4 soorten flamingo's voor:
3 Soorten van het geslacht Phoenicopterus, zijnde de Chileense Flamingo (Phoenicopterus chilensis) afkomstig uit Zuid-Amerika, de Caribische Flamingo (Phoenicopterus ruber) uit Midden-Amerika en de Grote Flamingo (Phoenicopterus antiquorum/roseus) uit Europa, Azië en Afrika; en van het geslacht Phoeniconaias de Kleine Flamingo uit Afrika en Azië.

De Kleine Flamingo's in Nederland (ca 4 á 6 stuks) houden zich meestal (zomer en winter) op in de Grevelingen en/of in de Waddenzee. Zij worden in Nederlandse wateren zelden gezien in gezelschap van de andere flamingo's.

De drie Phoenicopterus-soorten hebben zich aaneengesloten in een gezamenlijke leefgroep (samen ca. 40 vogels). Ze broeden in het Zwillbrocker Venn in Duitsland, en verblijven in de wintermaanden op het Volkerakmeer of het Grevelingenmeer in de Delta.
In de komende weken zullen ze in groepjes weer vertrekken van het Grevelingenmeer in oostelijke richting. Op 1 maart waren de eerste zes flamingo's al weer te zien in het Zwillbrocker Venn.

De flamingo's op de foto's zijn géén Kleine Flamingo's. Het zijn leden van de gemengde Phoenicopterus-populatie. Ik kan me voorstellen dat ze het baggeren met plezier gadeslaan. Want in de opwervelende modder zit natuurlijk van alles voor ze te eten.

Met vriendelijke groet,
Joop Treep
Klik op deze link om naar zijn website www.flamingosinnederland.info te gaan

Het kraanschip "Optimist SR" is druk bezig om de vaargeul op de gewenste diepte te brengen. Nu de temperaturen al weer snel hoger worden liggen we goed op schema zodat alle leden van WSV Battenoord zo snel mogelijk van het vaarseizoen kunnen genieten. Zoals de heer Treep aangeeft zullen de flamingo's dan alweer vertrokken zijn, maar mochten er nog leden zijn met nieuws en/of foto's laat het ons dan even weten. Dan plaatsen we het op de website!