3 september 2011: 40-jarig bestaan WSV Battenoord

Omdat de vereniging 40 jaar bestaat hebben er op zaterdag 3 september 2011 diverse evenementen plaatsgevonden. Er werden voor deze dag drie party tenten opgezet, maar een spatje regen deert een watersporter niet, toch? Hieronder volgt een verslag van de evenementen.

Zeilwedstrijd
Niet alleen de zeilboten konden meedoen, maar de motorboten deden ook mee als routecontrole, hulpschip, enz. Deze leden zijn op diverse punten van het zeiltraject voor anker gegaan en konden bovendien de wedstrijd "live"volgen. Een aantal leden is als bemanning met één van de zeilers meegevaren.

Om iedereen een kans te geven om de Battenoord Cup te bemachtigen, werd vooraf door de wedstrijdcommissie een handicap of rating van ieder schip vastgesteld. Dus het schip welke het eerst over de finish ging, hoefde niet de winnaar te zijn!

Programma van de zeilwedstrijd:
12.00 uur Opening en inschrijving zeilwedstrijd
12.30 uur Palaver
13.30 uur Start zeilwedstrijd
15.30 uur Einde zeilwedstrijd
16.00 uur Prijsuitreiking, Hapje & Drankje
17.00 uur Sluiting

Initiatiefnemer & organisatie wedstrijd:
Tom Visser

Met medewerking van:
Henk Haftka, havencommissie
Piet IJzelenberg, havencommissie
Kees Mars, havencommissie
Bettina van Drunen, secretariaat
René Ostendorf, Penningmeester

Vlootschouw?
De eerder aangekondigde vlootschouw ging vanwege te weinig deelname helaas niet door, een vloot van 6 schepen konden we niet presenteren aan de Admiraal.

Verslag van de zeilwedstrijd op 3 september 20011 door Magda
Stralende zon, windstil, kletsnatte bezwete lui bezig met opbouwen van tenten en sleuren met koffiezet en kratten, een kaai vol auto’s, mensen in de weer met zeilzakken en touwen…..
En dan het palaver, 11 deelnemers, van de wedstrijd, hun bemanning, sympathisanten  en de ‘officials’, een en al oor voor Tom en  Henk.

Het begint: een lange stoet boten vaart de havengeul uit, de Schobber op kop. Gewemel aan de startlijn, de zeilen gaan omhoog, posities worden ingenomen. Vanaf de Alida duikt een stel lui het water in, het is er warm genoeg voor.

Stipt om 13.30 strijken we de laatste vlag, het signaal galmt over het spiegelgladde water. 1 boot is ondertussen al over de startlijn gedobberd, 2 sukkelden naar de verkeerde kant van de Schobber en raken bij deze wind niet terug. We noteren strafpunten, bij deze harde wind kun je geen rondje voor herstart opleggen, dat duurt uren.

Langzaam dobbert het peloton ervandoor richting Bruinisse. Wij, op het startschip, houden ze met argusogen in de gaten. Zien we daar een touw tussen een schip en een motorbootje? Hei, gaat die ene boot niet ineens heel snel terwijl alle anderen geen wind hebben?  Driftig worden diskwalificaties genoteerd.

Na een uur ronden de eersten de boei en gaan richting oost, begeleidt door wat Mars muziek. Het polyvalkje van Jak ligt voorop, dan zien we ook de rode streep in het zeil van de heer Huizer die kant opgaan, en boot na boot laat zich van zijn stuurboordkant zien.

Ondertussen overlegt de wedstrijdcommissie heen en weer. Dit wordt een latertje, de finishlijn toch maar verplaatsen? OK, anker op, motor aan, en dan ontwaakt Aeolus uit zijn middagslaapje en blaast even in het rond. Zeilen gaan bol staan, wij willen geen pretbederver zijn en gooien het anker er maar weer in.

En  ja, daar zien we het zeil van een polyvalk tussen de eilanden uit komen, en onze kant opstuiven. Even later het wit met rode zeil, en dan de rest.  Bij de laatste ton vindt  een heroïsche strijd plaats tussen Condor en Guapo.  De een speelt op zeker, de ander zit wel heel dicht onder de ton.  Hopla, een duwtje van Aeolus, en hier verzekert de Condor zich van de 3e plaats.

De winnaar, de polyvalk met de heer Jak  komt om 15.32  over de meet, Huizer om 15.39 op plaats 2.  We klokken en betoeteren sportief alle deelnemers, ook de gediskwalificeerde, want ook die hebben hun beste beentje voorgezet. Nummer 9 wordt stipt om 16.00 afgeklokt.

Maar waar blijft de rest? We zoeken en kijken, onder het genot van een lekker kopje koffie van Nel en het vrolijke gekwebbel van Nova. Er is telefonisch overleg met controleur Piet die reeds naar binnen is, de ereplaatsen worden toegekend,  omwille van de vertraging wordt reeds met de prijsuitreiking gestart door organisator Tom en  2 leden van het bestuur.

En dan, een wit en een rood zeil bij het eiland…. zijn ze dat?  2 boten stuiven onze kant uit.  De strijd om plaats 1 en 2 van de staartgroep is losgebarsten, het gaat er hard aan toe. De Bonjour redt het dit keer, de Piraat is eervol hekkensluiter en krijgt de grootste toeter van allemaal te horen.

Aan wal is de prijsuitreiking afgelopen, iedereen is enthousiast, en er worden druk plannen gesmeed. Waarom niet elk jaar zo’n wedstrijd, een wisselbeker, een klassement voor open bootjes, kajuitbootjes en platbodems (lees je dit, schipper van Kikker en Freya?), en een barbecue zou ook leuk zijn, is het voorstel van de Belgische deelnemers. Grootse plannen, alle hens aan dek voor volgend jaar dus maar.

Magda

Uitslag van de wedstrijd
Deelnemers, in volgorde van binnenkomst en zeiltijden:
1. Marcel Jak, 2 uur en 2 minuten, 1e prijs
2. Leen Huizer, 2 uur en 9 minuten, 2e prijs